Kuchnia

Słodkie co nieco - dietetycznie

Suflet z manny z migdałami i żurawiną

Składniki na jedną dużą porcję

5 łyżek jogurtu naturalnego
3 łyżki kaszy manny
2 łyżki otrębów owsianych
1 jajko
2 czubate łyżki ksylitolu/ cukru lub mniejsza il. stewii
1 łyżeczka proszku budyniowego lub skrobii kukurydzianej
płatki migdałów i łyżka żurawiny

Białko oddzielamy od żółtka i ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. W osobnej misce mieszamy żółtko z resztą składników na gładką masę. Dodajemy delikatnie białko do masy z kaszą, całość przekładamy do żaroodpornego naczynka wysmarowanego delikatnie olejem albo wyłożonego papierem do pieczenia. Zapiekamy w 170 stopniach przez ok. 20 minut (tradycyjnie- brzegi muszą być rumiane i suflet wyrośnięty, lekko popękany). Zajadamy jak trochę przestygnie, bo parzy! :)

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation