Kuchnia

Kulinaarnie

Piernik

Składniki:
- 3 i 1/2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 440 g płynnego miodu
- 250 g miękkiego masła
- 6 jajek
- 6 czubatych łyżek śmietany 18%
- 4 łyżeczki przyprawy do piernika
- 2 i 1/2 płaskie łyżeczki sody
- 2 łyżki kakao

Przełożenie:
- 2 słoiki powideł

Polewa:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 g mlecznej czekolady
- 8 łyżek kremówki

Masło utrzeć z cukrem na puszysta masę, następnie dodawać po jajku. Do masy dodać miód i śmietanę, zmiksować. Suche składniki: mąkę, sodę, przyprawę do piernika, kakao, wymieszać razem, a następnie dodać do masy maślanej. Wszystko razem dokładnie zmiksować na jednolitą masę.
Ciasto wylać do blaszki 25x35 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 60 minut w 175 st. C. Po około 30 minutach można przykryć je z wierzchu papierem do pieczenia lub folia aluminiową, by zbyt mocno się nie przypiekło.
Ciasto wystudzić, przekroić na pół posmarować 2/3 podgrzanych powideł. Resztą powideł posmarować wierzch ciasta. Odstawić do lodówki, do zastygnięcia powideł.
Udekorować polewą, z podgrzanych w kąpieli wodnej czekolad i śmietanki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation