Kuchnia

Kulinaarnie

PIZZA NA GRUBYM CIESCIE.

Składniki na ciasto
przepis znaleziony u Darii Anny, pochodzi z bloga Kwestia Smaku

Zaczyn

15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych drożdży
80 ml ciepłej wody
1/2 płaskiej łyżeczki cukru
1 płaska łyżka mąki pszennej



Drożdże pokruszyć do miseczki, dolać wodę, wsypać cukier oraz cukier i wszystko dokładnie wymieszać. Następnie odstawić zaczyn w ciepłe miejsce, aby zapracował i podwoił objętość.


Pozostałe składniki na ciasto:

250 g mąki pszennej
100 ml ciepłej wody
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżka oleju
olej do wysmarowania blaszki
odrobina mąki do oprószenia ciasta

Dodatki serowe:

100 g żółtego sera
100 g mozzarelli
50 g fety



Do przesianej mąki dodać zaczyn, wodę, sól oraz olej, po czym wszystkie składniki wymieszać - najpierw łopatką, później wyrabiać ręcznie ok. 10 minut. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Po tym czasie ponownie je wyrobić przez ok. 3-5 minut, a następnie rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Ja piekłam na spodzie od kwadratowej tortownicy (o boku 25 cm), więc częściowo rozwałkowane ciasto przełożyłam na wysmarowaną olejem blachę (aby po upieczeniu nie przywarło) i rozciągnęłam do na całej powierzchni (dla ułatwienia można rozciągnąć ciasto przy założonej obręczy tortownicy - naciągając i doklejając ciasto przy jej brzegach - a później zdjąć obręcz). Odstawić blachę z ciastem do podwojenia jego objętości - na ok. pół godziny.

Piekarnik nagrzać do 250 stopni (230 termoobieg).
Na wyrośnięte ciasto nałożyć sos pomidorowy (przepis poniżej, około połowę porcji), zostawiając nieposmarowane boki - je z kolei należy obsypać mąką, aby się nie spiekły. Tak przygotowane ciasto wstawić do porządnie nagrzanego piekarnika i piec 10-15 minut na dolnym poziomie. Następnie, na podpieczoną pizzę nałożyć sery i zapiekać jeszcze ok. 5 minut.
*Jeśli używamy dodatkowym składników nakładamy je na sos, czyli przed pierwszym pieczeniem
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation