Kuchnia

przetwory

Dynia słodzona

Składniki:
1 kg miąższu dyni (oczyszczonej z pestek i skóry)
sok i otarta skórka z cytryny
600 g cukru
po 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu, tłuczonych goździków
po 4-5 ziarenek pieprzu i ziela angielskiego

Przygotowanie:
- dynię kroimy w dość dużą kostkę, wrzucamy na lekko osolony wrzątek i gotujemy 1 minutę
- wyjmujemy łyżką cedzakową a do wywaru wrzucamy pieprz, ziele i cukier, mieszając, gotujemy około 3-4 minuty
- dodajemy cynamon, goździki, otartą skórkę i sok z cytryny, przykrywamy i gotujemy około 6-7 minut
- kostki dyni układamy w wyparzonych słoikach, zalewamygorącym syropem, zamykamy i pasteryzujemy około 10 minut od momentu zagotowania się
- wynosimy w chłodne, ciemne miejsce
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation