Kuchnia

przetwory

Śliwella - pyszna, zdrowa, bezcukrowa alternatywa Nutelli

Składniki:
- Śliwki 1500 g
- Czekolada Gorzka 85% kakao 100 g (1 tabliczka)
- Cynamon 5 g


Sposób przygotowania:

1. W przypadku Śliwelli postępuję dokładnie tak samo, jak przy robieniu normalnych powideł, czyli: umyte, wypestkowane śliwki wkładam do garnka o grubym dnie. Nie dolewam wody, gdyż po myciu ich nie wycieram, więc są wilgotne.
2. Całość gotuję na wolnym ogniu (co jakiś czas mieszając), około 1,5 godziny do uzyskania oczekiwanej konsystencji. Pamiętajmy jednak, że dodatek czekolady znacznie zagęści naszą Śliwellę.
3. Uzyskaną masę dokładnie blenduję.
4. Do masy dodaję 0,5 łyżeczki cynamonu oraz 100 g gorzkiej czekolady (minimum 74%) połamanej na drobne części. Wszystko dokładnie mieszam i gotuję do momentu rozpuszczenia się czekolady.
5. Ja nie dodawałam cukru, ponieważ miałam bardzo słodkie śliwki, ale jeżeli ktoś lubi słodsze - to polecam do tego celu miód - wedle uznania.
6. Gorącą jeszcze Śliwellę przekładam do wyparzonego słoika. Z tej ilości śliwek wyszedł mi jeden słoiczek ok. 500 ml.
7. Można też robić z większych ilości i pasteryzować w piekarniku w temperaturze 125 st. C przez ok. 30 min - wtedy przetrzymają również zimę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation