Kuchnia

przetwory

Salsa meksykańska na zimę - PrzyslijPrzepis.pl
Składniki
2 duże cebule, posiekane w kostkę

8 dużych papryk, oczyszczonych i posiekanych w małą kostkę (u mnie czerwona, zielona )

2 papryczki chili

4 duże ząbki czosnku, drobno posiekane

2 kg pomidorów lima

6 łyźek octu z czerwonego wina

1 łyżka suszonego oregano

1 łyżka słodkiej papryki w proszku

pół łyżeczki czarnego pieprzu

1,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego

2 łyżki cukru

sól do smaku
Sposób przygotowania przepisu:

Salsa meksykańska na zimę

salsa1. Papryczki chili siekamy drobno ( pozbawiamy je pestek). Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. W garnku umieszczamy pomidory, papryki. Na dużej patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju, wrzucamy cebulę, smażymy przez około 4 minuty, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy chili i czosnek, smażymy kolejną minutę. Zawartość patelni przekładamy do garnka z pomidorami. Dodajemy do niego ocet z czerwonego wina oraz cukier. Całość gotujemy przez około 40-60 minut, aż salsa zgęstnieje i warzywa będą miękkie. Pod koniec dodajemy słodką paprykę, oregano, mielony kmin rzymski (kumin), pieprz i sól. Salsę przekładamy do suchych i wcześniej wyparzonych słoików, zakręcamy. Pasteryzujemy przez około 20 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation