Kuchnia

Desserts

Przekładaniec herbatnikowy Forma 32x21 cm:

400 g prostokątnych herbatników maślanych,
1 l mleka,
3 budynie czekoladowe bez cukru,
600 g śmietany 30% słodkiej,
6 łyżek cukru,
2 łyżeczki cukru pudru,
2 łyżeczki żelatyny
200 g masła

750 ml mleka wlewamy do garnuszka i doprowadzamy do zagotowania. Do gorącego wlewamy pozostałe mleko w którym wcześniej rozrabiamy proszki budyniowe. Wszystko chwilę gotujemy aż powstanie gęsty budyń. Do gorącego wrzucamy masło (możemy je pokroić w kostkę) i mieszamy aż masło się rozpuści i powstanie aksamitny budyń :). Lekko studzimy. Miksujemy.

Formę (u mnie 32x21 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wykładamy warstwę herbatników - u mnie 5x4 herbatniki (możemy użyć mniejszej blaszki wtedy otrzymamy więcej warstw). Smarujemy budyniem, przykrywamy herbatnikami itd. - u mnie postały 4 warstwy herbatników i 3 warstwy masy. Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.

Śmietankę ubijamy na sztywno pod koniec ubijania dodając cukier puder. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody. Jeszcze ciepłą wlewamy do śmietanki cienkim strumieniem cały czas delikatnie mieszając śmietanę (muszę się przyznać, że żelatynę wlewałam praktycznie gorącą do miksowanej śmietany :D). Śmietankę wykładamy na herbatniki. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation