Kuchnia

kuchnia

Filety z kurczaka w sosie pomidorowym z parmezanem

Kolejne danie z serii prostych i smacznych, we włoskim stylu, idealne do podania z makaronem. Bardzo brakuje mi lata i ciągle mam ochotę na pomidory. Użyłam tych z puszki i tęsknię za swoimi, prosto ze szklarni. Dodanie śmietany do pomidorów sprawia, że sos jest delikatny i aksamitny, zaś starty parmezan nadaje mu charakteru. Można użyć dowolnego sera, ale takiego długo dojrzewającego, wyrazistego w smaku. Filety zjadłam z makaronem ale myślę, że równie dobrze powinny smakować z ryżem. Gdyby było lato podałabym je z sałatą… niestety jest jeszcze zima, a wiosna jest jeszcze nieśmiała.
=============
czas przygotowania: 1,5 h
stopień trudności: łatwe

SKŁADNIKI ( 3 – 6 osób):
•6 filetów pojedynczych filetów z kurczaka, czyli 3 podwójne
•1 puszka krojonych pomidorów (w sezonie świeże)
•1 cebula
•2 ząbki czosnku
•50 g parmezanu (lub innego b. twardego dojrzewającego sera – grana padano, pecorino, mazuriano)
•100 ml słodkiej śmietanki 30%
•2 łyżeczki suszonego oregano
•garść świeżego oregano
•1/2 łyżeczki chili
•pieprz, sól i cukier
•oliwa

WYKONANIE:

1.Filety myjemy i osuszamy.
2.Dwie łyżki oliwy mieszamy z solą, chili i łyżeczką suszonego oregano i marynatą nacieramy mięso. Pozostawiamy je na godzinę na blacie.
3.Cebulę i czosnek drobno siekamy i smażymy na oliwie do zeszklenia. Dodajemy pomidory, trochę wody (około 50 – 100 ml) , doprawiamy suszonym oregano (1 łyżeczkę), pieprzem i cukrem (jeśli pomidory są zbyt kwaśne). Dusimy na średnim ogniu przez około 10 minut.
4.Parmezan ścieramy na tarce o małych oczkach.
5.Do sosu dodajemy śmietanę, połowę sera i w razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą.
6.Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy filety z obu stron na dużym ogniu, tylko do zrumienienia. Ważne jest aby nie przesmażyć filetów, gdyż będą potem suche. Przekładamy je do naczynia żaroodpornego, polewamy sosem i posypujemy resztą sera.
7.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i zapiekamy około 30 minut bez przykrycia.
8.Podajemy z makaronem, posypane świeżym oregano.




SKŁADNIKI ( 3 – 6 osób):

6 filetów pojedynczych filetów z kurczaka, czyli 3 podwójne
1 puszka krojonych pomidorów (w sezonie świeże)
1 cebula
2 ząbki czosnku
50 g parmezanu (lub innego b. twardego dojrzewającego sera – grana padano, pecorino, mazuriano)
100 ml słodkiej śmietanki 30%
2 łyżeczki suszonego oregano
garść świeżego oregano
1/2 łyżeczki chili
pieprz, sól i cukier
oliwa


WYKONANIE:

Filety myjemy i osuszamy.
Dwie łyżki oliwy mieszamy z solą, chili i łyżeczką suszonego oregano i marynatą nacieramy mięso. Pozostawiamy je na godzinę na blacie.
Cebulę i czosnek drobno siekamy i smażymy na oliwie do zeszklenia. Dodajemy pomidory, trochę wody (około 50 – 100 ml) , doprawiamy suszonym oregano (1 łyżeczkę), pieprzem i cukrem (jeśli pomidory są zbyt kwaśne). Dusimy na średnim ogniu przez około 10 minut.
Parmezan ścieramy na tarce o małych oczkach.
Do sosu dodajemy śmietanę, połowę sera i w razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy filety z obu stron na dużym ogniu, tylko do zrumienienia. Ważne jest aby nie przesmażyć filetów, gdyż będą potem suche. Przekładamy je do naczynia żaroodpornego, polewamy sosem i posypujemy resztą sera.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i zapiekamy około 30 minut bez przykrycia.
Podajemy z makaronem, posypane świeżym oregano.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation