Kuchnia

Wypieki... na słono

Chleb z kaszą gryczaną
Dzięki dodanej do ciasta kaszy gryczanej chlebek zyskuje na właściwościach zdrowotnych :) kasza nadaje mu również charakterystycznego smaku i niezwykłej pulchności

Składniki:
400 g mąki
100 g kaszy gryczanej
20 g drożdży
300 ml wody
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

Kaszę gryczaną ugotować na sypko. Mąkę przesiać do miski, dodać pokruszone drożdże, ugotowaną kaszę gryczaną, sól, cukier i ciepłą wodę. Zagnieść ciasto w razie potrzeby podsypując mąką lub dolewając wody. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 min.Po tym czasie przełożyć ciasto do foremki i pozostawić na kolejne 30-40 min, aby podrosło. Piec przez ok 1 godz. w temp. 200C.

Przepis nadaję się świetnie do przygotowania w maszynie do wypieku chleba. Wszystkie składniki wrzucamy do maszyny i ustawiamy odpowiedni program pieczenia. :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation