Kuchnia

przepisy

Ciasto jogurtowe z jabłkami

Składniki:
- 3 jaja
- 100g cukru brzozowego (lub fruktozy)
- 125 g jogurtu naturalnego
- 100 g mąki pszennej
- 100 g mąki pszennej razowej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jabłka
- 6-8 suszonych moreli
- skórka otarta z 1 cytryny
- 2-3 łyżki brązowego cukru
- pół łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
Przygotowanie:
Owoce obrać i pokroić w kostkę. Morele pokroić w drobną kostkę. Jajka zmiksować z cukrem, wanilią i szczyptą soli. Dodać jogurt. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Wymieszać z masą jajeczną. Do ciasta dodać cynamon, jabłka, morele i skórkę cytrynową. Ciasto wlać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej margaryną. Na wierzchu położyć kilka kawałków jabłek, posypać migdałami i brązowym cukrem. Wstawić do gorącego piekarnika i piec 40-50 min. w temp. 170-180 st. C.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation