Kuchnia

Desery

Ciasto drożdżowe - baza
SKŁADNIKI
25 g drożdży; 3 jajka; 100 g cukru; 1 szklanka mleka; ok. 1 kg mąki pszennej (typ 650); 1/4 kostki masła

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Najpierw robimy rozczyn. Do miski dajemy drożdże, 2 łyżki cukru, szklankę letniego (nie gorącego!) mleka i 3 łyżki mąki. Całość mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy rozczyn urośnie dodajemy resztę cukru, jaja, rozpuszczone masło i mąkę (dosypywać partiami). Można użyć miksera z mieszadłami do ciasta drożdżowego (świderki), a następnie wyrabiać za pomocą rąk. Całość dobrze wyrobić. Mąki dosypujemy do momentu, kiedy ciasto będzie odchodzić od rąk. Piec w temp. 50 stopni przez 10-15 minut (ciasto podrośnie), następnie w 160 stopniach aż będzie gotowe.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation