Kuchnia

Desery

Kalejdoskop - ciasto biszkoptowe z truskawkami lub innymi ...

1/2 kg truskawek
1 opakowanie galaretki truskawkowej
2 łyżki żelatyny
1 polewa czekoladowa

ciasto:
4 jajka
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy

1. Umyte i pozbawione listków truskawki pokroić w kawałki. Przygotować galaretkę, dodając do niej dodatkowo 2 łyżki żelatyny. Odstawić, by przestygła.
Następnie dodać pokrojone truskawki. Odstawić do lodówki, by zaczęła zastygać.

2. Utrzeć żółtka i cukier waniliowy z 4 łyżkami cukru.
Dodać 4 łyżki mąki i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Zmiksować.

Białka ubić na sztywną pianę (pomaga w tym dodatek kilku kropel soku z cytryny). Delikatnie wmieszać ubitą pianę do ciasta.

Ciasto rozsmarować na papierze do pieczenia ułożonym na blasze, nadając mu kształt prostokąta.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. ok. 10 min, aż brzegi ciasta się będą złote. Papier oderwać od ciasta. Od razu zwinąć roladę wraz z papierem i na chwilę tak pozostawić. Dzięki temu ciasto "przyzwyczai się" do zmiany kształtu i nie popęka.

3. Kiedy galaretka z owocami zgęstnieje na tyle, że będzie miała konsystencję naprawdę gęstego kisielu, możemy dalej przygotowywać ciasto. Upieczonym biszkoptem wykładamy formę do pieczenia- długą keksówkę - w ten sposób, by jeden z końców wystawał na zewnątrz. Następnie wlewamy owoce z galaretką, wyrównujemy powierzchnię.

Wystającym końcem ciasta przykrywamy owoce, lekko dociskając. Odstawiamy formę z ciastem do lodówki, aby galaretka całkowicie zastygła.
4. Kiedy galaretka zastygnie, wyjmujemy ciasto z formy, obkrawając je nożem w miejscu, gdzie galaretka stykała się z brzegami formy i odwracając formę do góry nogami.

Ciasto dekorujemy polewą czekoladową. Kiedy polewa zastygnie, ciasto jest gotowe.

Ciasto przechowujemy w lodówce, wyjmując je na ok 15 min przed podaniem, żeby polewa czekoladowa się dobrze kroiła.

Użyłam keksówki 35 cm x 9 cm.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation