Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Najlepsze babeczki czekoladowe


Babeczki
Składniki:

szklanka mąki
1 duże jajao
1/3 szklanki oleju roślinnego
pół szklanki maślanki
pół szklanki gorącej kawy
3/4 szklanki cukru
łyżeczka sody oczyszczonej
1/3 szklanki kakao
szczypta soli
1/3 łyżeczki cynamonu

/składniki na ok. 14 sztuk/

Do miski wlać maślankę, olej, kawę, jajko, roztrzepać rózgą i dodać cukier.
Wprost do mokrych składników przesiać mąkę z kakao, sodą, cynamonem i solą. Wymieszać tylko do połączenia się składników.
Papilotki napełniać do 4/5 wysokości- babeczki szybko się zapiekają od góry więc nie wyleją się z foremek.
Piec ok. 20-25 minut w 180ºC - wbity w ciasto patyczek powinien być suchy.

Upieczone muffiny całkowicie wystudzić.


Dodatkowo:

60ml śmietanki 30%
70g gorzkiej czekolady
posiekane orzeszki ziemne do dekoracji

Śmietankę wraz z cukrem rozpuścić w kąpieli wodnej, schłodzić kilka godzin w lodówce oby masa zgęstniała.
Wystudzone babeczki smarować przygotowaną polewą i posypywać posiekanymi orzeszkami.

W moim mniemaniu najlepsze są po nocy spędzonej w lodówce. Papilotka wtedy łatwo odchodzi(ciasto jest dość lejące przed pieczeniem ;) ), a smaki mają szansę się przeniknąć.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation