Kuchnia

pizza, tortilla, tarta

Calzone Włoski pieróg

Składniki:
- 650g mąki
- 1 kostka (42 g) świeżych drożdży
- 8 łyżek oliwy z oliwek
- 100 g gotowanej szynki
- 2 duże pomidory
- 1 opakowanie (125 g) sera mozzarella
- 150g sera ricotta
- 1/2 pęczek tymianku
- 2 jajka
- szczypta soli, pieprz, trochę cukru

Wykonanie:
Mąkę, drożdże, sól, cukier, 1/2 litra letniej wody i 6 łyżek oleju wyrabiamy na gładkie ciasto. Przykrywamy w ciepłym miejscu na około 15 minut. Kroimy szynkę w kostkę. Potem oczyszczamy myjemy pomidory i kroimy na małe kawałki. Kroimy mozzarellę, ricottę drobno kruszymy. Myjemy tymianek i odrywamy listki od łodyżek. Mieszamy przygotowane składniki z rozmąconymi jajkami. Doprawiamy solą i pieprzem.

Wyrabiamy ponownie ciasto. Dzielimy na 2 części, rozwałkowujemy każdą na koło (24 cm średnicy). Rozkładamy połowę nadzienia na każdej połowie pieroga, zostawiając trochę wolnego miejsca. Zwijamy ciasto mocno dociskając do krawędzi. Smarujemy olejem oraz rozbitym żółtkiem. Umieszczamy na natłuszczonej blasze. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 220 ° C przez 20-25 minut. Kroimy w trójkąty i podajemy z oliwą z oliwek i sosem pomidorowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation