Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Sajgonki z pysznym farszem


Po co biegać po sajgonki do chińskiego/wietnamskiego baru, skoro można je zrobić samemu? Przepis na sajgonki jest prosty, a ich smak… po prostu genialny! Farsz według mojego pomysłu jest tak pyszny, że równie dobrze można go jeść bez zawijania jako wersję obiadową.



Potrzebne składniki na 12 sajgonek:

1 opakowanie papieru ryżowego (12 listków)
500g mielonego mięsa z indyka
1 sałata rzymska
1 cebula
1 duża marchewka
1 torebka kaszy jęczmienna
1 łyżka kminku
sól i pieprz do smaku
ok. 5 łyżek oliwy do smażenia
talerz z ciepła wodą

Jak zrobić sajgonki:

1. Mięso mielone (500g) smażę na rozgrzanej patelni z oliwą doprawiając solą i pieprzem do smaku oraz wrzucam pokrojoną w kostkę cebulę.

IMG_4002

2. W między czasie gotuję kaszę jaglaną według przepisu na opakowaniu.

3. Kiedy mięso z cebulką się usmaży nabierając rumianego koloru dodaję do niego całą pokrojoną sałatę rzymską i mieszam.

IMG_4004

IMG_4005

4. Kolejną dodaję kaszę i przyprawiam wszystko kminkiem (najlepiej roztartym w moździerzu), łączę wszystkie składniki.


5. Na koniec dodaje drobno startą marchewkę. Mieszam i wyłączam, aby marchewka pozostała chrupka.


6. Na talerz wylewam ciepłą wodę. Moczę w wodzie listek papieru ryżowego. Rozkładam go na desce. Na środek wykładam farsz. Farszu powinno być tyle, aby udało się uformować sajgonkę.



7. Zwijam sajgonkę – zawijam najpierw boki listka papieru ryżowego i formuję sajgonkę zawijając ją w rulon z reszty papieru.



Sajgonki są gotowe do spożycia, ale żeby były smaczniejsze można odczekać aż papier ryżowy wyschnie a następnie rozgrzać na patelni oliwę. Powinno jej być tyle, by przykryć całe dno patelni i zwinięte sajgonki smażyć na złocisty kolor z każdej strony.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation