Kuchnia

Kulinarnie

Naleśniki z dodatkiem śmietany kremówki są zdecydowanie najlepsze z najlepszych. Delikatne, cieniutkie, pachnące cytrynową skórką... No po prostu obłędne. Zdecydowanie polecam ten przepis !
SKŁADNIKI na ok 14 sztuk:

1 szklanka mąki pszennej
1 czubata łyżka drobnego cukru
2 jajka
300 ml mleka
100 ml śmietany kremówki
skórka otarta z cytryny lub kilka kropel esencji waniliowej
olej do smażenia

* opcjonalnie: serek mascarpone, nutella, konfitury domowej roboty, prażone jabłka

WYKONANIE:
Do miski wsypujemy mąkę i cukier.

Dodajemy jajka i ok pół szklanki mleka. Mieszamy.

Dodajemy pozostałe mleko, śmietankę oraz skórkę otartą z cytryny lub ekstrakt wanilii.

Mieszamy do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji.

Tak przygotowane ciasto naleśnikowe zostawiamy na ok 15 min, aby "odpoczęło".

Po tym czasie niewielką ilość ciasta wylewamy na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię.

Smażymy naleśniki z dwóch stron, na średnim gazie.

Podajemy z lekko posłodzonym serkiem mascarpone lub ze startymi na tarce i podsmażonymi z dodatkiem cynamonu jabłkami.

PYCHA!

Źródło:http://coolandminty.blogspot.com/2013/07/nalesniki-na-smietanie-najlepsze.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation