Kuchnia

Kulinarnie

SKŁADNIKI na ok. 20 szt:

2,5 szklanki maki
30 g świeżych drożdży
3 duże żółtka
1/3 szklanki cukru
1/2 szklanki mleka
1/4 szklanki roztopionego masła
1/2 łyżeczki soli
olej do smażenia

WYKONANIE
Zaczynamy od zrobienia zaczynu. W tym celu w letnim mleku rozpuszczamy łyżkę cukru, pokruszone drożdże i łyżkę mąki. Przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (ok. 15 min).

W czasie gdy zaczyn rośnie w małym rondelku rozpuszczamy masło i zostawiamy do ostygnięcia.

Do dzieży miksera wsypujemy mąkę, sól, cukier i żółtka. Dodajemy zaczyn i mieszamy przy użyciu końcówki do ciasta drożdżowego - haka. Wlewamy masło i mieszamy do momentu, aż ciasto nie będzie przywierało do boków dzieży.

Wyłączamy mikser i lekko podsypując mąką formujemy z ciasta kulę. Zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia, na ok 1 godzinę.

Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm i wycinamy w nim dość duże krążki, a w nich mniejsze. Ja wycinałam swoje przy użyciu szklanki i małego kieliszka.

Tak przygotowane układamy na papierze do pieczenia i ponownie zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Tym razem na 15 minut.

W przypadku ciasta drożdżowego etap wyrastania jest bardzo ważny i nie powinien być pominięty.

Przygotowujemy lukier:

SKŁADNIKI na LUKIER:

3 x 1 białko
3 szklanki cukru pudru
barwniki w paście lub żelu
3 łyżki soku z cytryny

Do trzech miseczek wlewamy po jednym białku i stopniowo dodajemy cukier puder, ok 1 szklanę na 1 białko oraz ok 1 łyżkę soku z cytryny. Mieszamy do otrzymania jednolitej konsystencji, a następnie dodajemy odrobinę barwnika. Mieszamy.

Na patelni lub w garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej i porcjami, z obu stron smażymy wyrośnięte donaty.

Jescze ciepłe zanurzamy w przygotowanym lukrze , posypujemy dowolną posypką i studzimy na kratce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation