Kuchnia

Krewetki

Krewetki zapiekane z masłem, czosnkiem i natką pietruszki
z gorącego półmiska

Składniki, 4 porcje:

• 20 dużych krewetek Black Tiger *
• 4 ząbki czosnku pokrojone na cieniutkie plasterki
• 8 pomidorków koktajlowych (opcjonalnie)
• 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
• 4 pełne łyżki masła



Do podania:

• pieczywo (po opieczeniu w tosterze grzanki można posmarować kawałkiem obranego czosnku
• kawałki cytryny do skropienia




* mogą być mrożone, najlepiej surowe (szare), w pancerzach, bez głów ale z ogonkiem. Jeśli nie uda się nam ich zdobyć możemy użyć krewetek podgotowanych (pomarańczowych), już obranych. Mniejszych krewetek dajemy odpowiednio więcej.


Przygotowanie:
Mrożone krewetki rozmrozić. Obrać - jeśli mają pancerze - pozostawiając sam ogonek. Krewetki naciąć nożem wzdłuż tułowia i usunąć ciemne jelito (czarna nitka ciągnąca się wzdłuż tułowia). Opłukać i dokładnie osuszyć na papierowych ręcznikach. Pomarańczowe (ugotowane) krewetki wystarczy rozmrozić i osuszyć na papierowych ręcznikach.
Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Krewetki ułożyć w małych naczyniach żaroodpornych lub jednym większym naczyniu, dodać czosnek, pokrojone pomidorki koktajlowe i natkę pietruszki. Doprawić solą i położyć na wierzch kawałki masła. Zapiekać przez około 6 - 7 minut (drobniejsze krewetki krócej). Podawać prosto z naczynia skrapiając sokiem z cytryny i maczając grzanki w powstałym sosie maślanym
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation