Kuchnia

przepisy

Tarta mandarynkowo - pomarańczowa


Doskonała tarta dla miłośników cytrusów - kruche ciasto i wyraźny, ciepły smak pomarańczy z lekką nutką cynamonu. Szybkie, pyszne i łatwe w wykonaniu ciasto.


300 g mąki pszennej tortowej
200 g masła
100 g cukru
1 jajko
2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 puszki mandarynek ( po 312 g)
100 g skórki pomarańczowej
4 łyżki cukru
2 łyżki bułki tartej
4 krople aromatu pomarańczowego


Masło rozpuścić.
Jajko utrzeć z cukrem. Po trochu dodawać rozpuszczone masło, nadal ocierając. Dodać proszek do pieczenia, wymieszać. Wsypać mąkę i wyrobić ciasto, aż przestanie się kleić do dłoni. Z ciasta uformować kulę i schować do lodówki.

W tym czasie mandarynki dokładnie odsączyć na sicie z soku. Wymieszać z cukrem, skórką pomarańczową, aromatem i bułką tartą.

2/3 ciasta wylepić formę do pieczenia. Ułożyć nadzienie. Na wierzch zetrzeć na tarce pozostałe 1/3 ciasta. Wierzch oprószyć cynamonem.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. 45-55 min.

Piekłam w formie o średnicy 21 cm.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation