Składniki :
ciasto:
4 szklanki mąki
1 1/2 szklanki cukru
1 jajko
szczypta soli
250g zimnej margaryny (lub masła)
woda z lodem
jabłka:
ok. 2 kg jabłek ( w zależnosci od wielkości ciasta i jabłek podana ilość może być inna) (zamiast tego możecie uzyć gotowego musu jabłkowgo lub własnych przetworów)
ok. 5 łyżek cukru (mniej lub więcej w zależności jak kwaśny mus chcecie otrzymać)
łyżeczka cynamonu
szczypta kardamonu
3 łyzki mąki kukurydzianej
+jajko i gruby kryształ do dekoracji
+margaryna i bułka tarta lub pokruszone biszkopty do wysmarowania formy
Spód tarty (tylko spód!) wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą lub pokruszonymi biszkoptami.
Mąke, na stolnicy, wymieszać z cukrem oraz solą. Dodać margarynę (im zimniejsza tym lepsza) i posiekać ją norzem, a potem rozgnieść pomagając sobie palcami (można zostawić trochę nie do końca rozgnieconej margaryny). Dodać jajko i zagnieść z ciastem (ile się da :). Stopniowo dolewać bardzo zimnej wody co jakiś czas zagniatajc. Należy dać tyle wody, aby ciasto było spreżyste ale jednocześnie lekko sie kruszyło (ok 1/3 szklanki). Uformować kulkę. Podzielic ciasto na 2 nierówne części (2/3 i 1/3 całości). Większą część rozwałkować na kaształt koła nieco większy niż forma na tartę i przenieść do formy, usuwając wystajace krawędzie. Mniejszą polowę przenieś na papier do pieczenia i rozwalkować na kształt koła o średnicy tarty. Z resztek ciast, które nam pozostana można przygotować ozdobę. Ciasto włozyć do lodówki na conajmniej godzinę(dobrze ciasto przygotować dzień wcześniej i pozostawić je na noc w lodowce).
Jabłka umyć, obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę lub zzetrzeć na tartce w plastery. Dodać cukier, cynamon, karadmon i makę ziemniaczaną i wymieszać.
Piekarnik rozgrzać do180*C.
Ciasto wyjąć z lodówki, przełożyć jabłka do formy. Na wieszch połozyć drugi kawałek ciasta zlepiając z brzegami ciasta na dnie formy. Opcjonalnie dodać ozdoby. Jajko roztrzepać i pomalować wierzch ciasta, a nastepnie posypać cukrem. Zrobić nożem 3-5 otworów na "górym" placku.
Piec do zarumienienia około godziny. Po upieczeniu zostawić ciasto w uchylonym piekarniku na ok 15 minut.
Podwać jeszcze gorące, najlepiej z lodami :)
Zapraszam na :
www.magpie.mylog.pl
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