Kuchnia

przepisy

Składniki :
ciasto:
4 szklanki mąki
1 1/2 szklanki cukru
1 jajko
szczypta soli
250g zimnej margaryny (lub masła)
woda z lodem

jabłka:
ok. 2 kg jabłek ( w zależnosci od wielkości ciasta i jabłek podana ilość może być inna) (zamiast tego możecie uzyć gotowego musu jabłkowgo lub własnych przetworów)
ok. 5 łyżek cukru (mniej lub więcej w zależności jak kwaśny mus chcecie otrzymać)
łyżeczka cynamonu
szczypta kardamonu
3 łyzki mąki kukurydzianej

+jajko i gruby kryształ do dekoracji
+margaryna i bułka tarta lub pokruszone biszkopty do wysmarowania formy

Spód tarty (tylko spód!) wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą lub pokruszonymi biszkoptami.
Mąke, na stolnicy, wymieszać z cukrem oraz solą. Dodać margarynę (im zimniejsza tym lepsza) i posiekać ją norzem, a potem rozgnieść pomagając sobie palcami (można zostawić trochę nie do końca rozgnieconej margaryny). Dodać jajko i zagnieść z ciastem (ile się da :). Stopniowo dolewać bardzo zimnej wody co jakiś czas zagniatajc. Należy dać tyle wody, aby ciasto było spreżyste ale jednocześnie lekko sie kruszyło (ok 1/3 szklanki). Uformować kulkę. Podzielic ciasto na 2 nierówne części (2/3 i 1/3 całości). Większą część rozwałkować na kaształt koła nieco większy niż forma na tartę i przenieść do formy, usuwając wystajace krawędzie. Mniejszą polowę przenieś na papier do pieczenia i rozwalkować na kształt koła o średnicy tarty. Z resztek ciast, które nam pozostana można przygotować ozdobę. Ciasto włozyć do lodówki na conajmniej godzinę(dobrze ciasto przygotować dzień wcześniej i pozostawić je na noc w lodowce).

Jabłka umyć, obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę lub zzetrzeć na tartce w plastery. Dodać cukier, cynamon, karadmon i makę ziemniaczaną i wymieszać.

Piekarnik rozgrzać do180*C.
Ciasto wyjąć z lodówki, przełożyć jabłka do formy. Na wieszch połozyć drugi kawałek ciasta zlepiając z brzegami ciasta na dnie formy. Opcjonalnie dodać ozdoby. Jajko roztrzepać i pomalować wierzch ciasta, a nastepnie posypać cukrem. Zrobić nożem 3-5 otworów na "górym" placku.

Piec do zarumienienia około godziny. Po upieczeniu zostawić ciasto w uchylonym piekarniku na ok 15 minut.

Podwać jeszcze gorące, najlepiej z lodami :)


Zapraszam na : www.magpie.mylog.pl
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation