Kuchnia

MAKARONY

Papardelle z wołowiną i sosem sojowym
makaron pappardelle
2 plastry polędwicy wołowej
sos sojowy
olej sezamowy
1/2 papryki czerwonej
2 ząbki czosnku
1/2 małej cebuli
przyrumienione ziarna sezamu
przyprawa chili
Polędwicę wołową rozbijam, solę i posypuję pieprzem, marynuję w 2 łyżkach oleju sezamowego i 2 łyżkach sosu sojowego, pokrojonym drobno czosnku i cebuli. Wszystko razem smażę 2 minuty na patelni, wołowinę kroję w paski, całość wyjmuję z patelni. Paprykę owijam w folię i piekę w piekarniku, ok 1/2 godziny do miękkości, zdejmuję skórkę, jeśli łatwo odchodzi, kroję w plasterki.
Makaron gotuję w osolonej wodzie, mieszam z kolejnymi 2 łyżkami oleju sezamowego i 2 łyżkami sosu sojowego, dodaję odrobinę chili, sól i pieprz do smaku.
Wkładam pappardelle do patelni, na której smażyła się wołowina, podsmażam na średnim ogniu, mieszając, aby makaron równolegle lekko się zrumienił. Dodaję wołowinę, ziarna sezamu oraz część papryki. Całość podgrzewam.
Makaron układam na 2 talerze, dekoruję pozostałą papryką i ziarnami sezamu, polewam olejem sezamowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation