Kuchnia

na słodko

bardzo czekoladowe naleśniki z serkiem waniliowym
skŁadniki (na 10 naleśników):
ciasto:
2 jajka
szczypta soli
300-320 ml mleka
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki kakao
30 g masła 82%
1 tabliczka gorzkiej czekolady
100 g mąki pszennej
olej w spray'u
oraz:
500 g sera twarogowego półtłustego
5 łyżek cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub 2-3 krople aromatu)
domowy sos malinowy (lub maliny+cukier)
listki mięty

przygotowanie:
czekoladę połamać na kawałki, umieścić w małym garnuszku wraz z masłem i rozpuścić w kapieli wodnej (kładąc jeden garnuszek na drugim, większym). podgrzewać i mieszać do rozpuszczenia czekolady.
do dużej miski wbić 2 jajka, dodać szczyptę soli, cukier puder oraz mleko. zmiksować elektryczną trzepaczką. rozpuszczoną czekoladę dodać do miski i cały czas mieszać. dodać kakao oraz mąkę. jeśli ciasto jest zbyt gęste dolać odrobinę mleka.
serek zmiksować dokładnie przy użyciu blendera wraz z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym.
patelnię o gładkiej powierzchni (najlepiej patelnię naleśnikową) rozgrzać i spryskać olejem. wylewać po łyżce ciasta i smażyć z obu stron.
na gotowych naleśnikach rozsmarować mniejszy okrąg serka - zostawiając po 1,5 cm od brzegu. zwijać ściśle. tak postąpić z wszystkimi naleśnikami. zwinięte schłodzić przez 30 minut (w lodówce lub zimą - na balkonie :)), po czym pokroić na 2,5-3 cm kawałki. podawać z sosem malinowym i listkami mięty.
* Świeże maliny można zmiksować, dodać cukier (ilość wg gustu) i odrobinę wody, podgrzewać do uzyskania konsystencji sosu.
* można użyć mrożonych owoców, np malin, truskawek, wiśni i postąpić z nimi podobnie.
* naleśniki można równie dobrze podawać złożone na pół, z serkiem i całymi owocami w środku, a z wierzchu udekorowane bitą śmietaną i sosem owocowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation