Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Składniki:

Ciasto
3 duże dojrzałe banany
2 jajka
3 łyżki oleju słonecznikowego
150 g drobnego cukru do wypieków
2 łyżki kakao
175 g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
3 łyżki mleka
Polewa
150 g ciemnej czekolady do wypieków
3 łyżki posiekanych orzechów (np. włoskich)

Przygotowanie:

Ciasto
Rozgrzewamy piekarnik do 160°C (140°C z termoobiegiem).
Formę wykładamy papierem do pieczenia (użyliśmy 21 cm formy do keksu).
W dużej misce rozdrabniamy dokładnie banany widelcem, dodajemy jajka, mleko, cukier i olej, miksujemy blenderem na jednolitą masę.
Do zmiksowanej masy przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao.
Wszystko dokładnie mieszamy (łyżką), aż składniki się połączą.
Przekładamy masę do formy, pieczemy przez godzinę i 15 minut (po nakłuciu patyczkiem, powinien wyjść suchy).
Wyjmujemy z piekarnika, zostawiamy do ostygnięcia
Polewa
Rozpuszczamy czekoladę w kuchence mikrofalowej lub kąpieli wodnej.
Smarujemy równomiernie czekoladą górę ciasta, posypujemy orzechami.
Serwujemy. Smakuje najlepiej, kiedy czekolada jest jeszcze ciepła i miękka.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation