Kuchnia

Lody

Lody z czarnej porzeczki:

500 g odszypułkowanej czarnej porzeczki,
375 ml śmietanki kremowej 30%,
125 ml mleka,
6 żółtek,
150 g + 4 łyżki cukru,
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

Umyte porzeczki przełożyć do rondla, dodać 4 łyżki cukru i podgrzewać na małym ogniu, aż zaczną pękać i puszczą sok. Odstawić do ostygnięcia.

Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem na jasny, puszysty krem. Śmietanę z cukrem waniliowym podgrzać (ale uważać, żeby nie zagotowała się) i gorącą wlać do utartych żółtek mieszając. Całość przelać do czystego rondla i podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając, aż masa lekko zgęstnieje (musi mieć konsystencję rzadkiego budyniu). Zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Ugotowane porzeczki przetrzeć przez sitko (jeżeli nie przeszkadzają Wam pestki i skórki, porzeczki można po prostu zmiksować blenderem, bez przecierania) i dodać do zimnej masy śmietanowo-żółtkowej. Całość przelać do maszynki do lodów i mrozić, postępując według instrukcji obsługi urządzenia. Gotowe lody przełożyć do pudełka z pokrywką i przechowywać w zamrażalniku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation