Kuchnia

słodkości

CREPES SUZETTE
Składniki:

Naleśniki razowe – 9-10 sztuk
½ szklanki mąki pszennej graham/razowej
½ szklanki białej mąki pszennej (u mnie luksusowa)
250-300 ml mleka
3 łyżki jogurtu naturalnego
1 duże jajko (osobno białko i żółtko)
2 łyżki delikatnej oliwy lub oleju
szczypta soli
½ łyżeczki skórki otartej z pomarańczy
½ łyżeczki esencji waniliowej

Wykonanie:
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i odstawić.

Żółtko wymieszać z jogurtem, oboma rodzajami mąki i 200 ml mleka. Ubijając stopniowo dolewać resztę mleka aż do uzyskania ciasta odpowiedniego na naleśniki (tj. o konsystencji średnio gęstej śmietany). Wlać 2-3 łyżki oleju, esencję waniliową oraz dodać otartą skórkę pomarańczową i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać białko ubite na pianę, wymieszać. Jeśli ciasto zrobiło się zbyt gęste dodać więcej mleka, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Odstawić na 15-30 minut.

Z ciasta smażyć (bez użycia dodatkowego tłuszczu) cienkie naleśniki.
Tutaj pisałam więcej na temat smażenia naleśników
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation