Kuchnia

słodkości

Delikatny krem z białej czekolady:

250 g serka mascarpone
125 ml (pół szklanki) śmietany kremówki 36%
4 łyżki likieru z białej czekolady
100 g białej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej, lekko przestudzonej
Serek mascarpone i śmietana kremówka powinny być prosto z lodówki.

Śmietanę kremówkę ubić na sztywno (nie ubijać jednak zbyt długo, by się nie zważyła). Dodawać serek mascarpone, łyżka po łyżce, mieszać szpatułką (nie miksować!). Dodać likier, dalej mieszając. Dodać czekoladę, całość wymieszać szpatułką, do połączenia i otrzymania gładkiego kremu. Przelać do pucharków i udekorować według uznania dowolną, ulubioną mieszanką owoców. Smacznego! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation