Kuchnia

słodkości

Składniki na masę cukrową plastyczną:
800g cukru pudru
100g glukozy w proszku
4 łyżeczki żelatyny
70 ml gorącej wody


Żelatynę rozpuszczamy w miseczce dokładnie w gorącej wodzie. Dodajemy glukozę i mieszamy. Następnie miseczkę umieszczamy nad garnkiem w którym znajduje się wrząca woda i ustawiamy na małym gazie ( dno miski nie może dotykać do wody). Dodajemy stopniowo trochę przesianego cukru pudru i cały czas mieszamy. Gdy masa będzie na tyle gęsta że z trudem się miesza - przekładamy ja na posypany cukrem pudrem blat i wyrabiamy rękami dodając pozostały cukier puder (może się zdarzyć, że niekoniecznie cały - tyle ile przyjmie masa). Wyrabiamy na gładko.

jeśli chcemy zabarwiać masę plastyczną wówczas dodajemy barwniki najlepiej żelowe. Płynne mogą za bardzo rozcieńczyć masę.
żelatynę należy bardzo dokładnie rozpuścić. W przeciwnym wypadku na masie powstaną mało estetyczne kropki i grudki
jeśli masa przykleja się do wałka i do blatu - podsypujemy małą ilością przesianego cukru pudru
jeśli masę przekładamy na tort należy ja rozwałkować a następnie delikatnie przenieść i wygładzić.
unikać kontaktu mas śmietanowych z lukrem plastycznym. Masa śmietanowa rozpuszcza lukier i tort nie wygląda już ładnie
jeśli chcemy z masy wycinać ozdoby, odrywamy kawałeczek masy, a resztę wkładamy do woreczka i szczelnie zamykamy. Można także przykryć ściereczką, by masa plastyczna nie stygła za szybko.
Gotowe ozdoby suszymy
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation