Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Składniki na spód:
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 2 żółtka
- 100 g margaryny do pieczenia
- 2 łyżki zimnej wody

Składniki na nadzienie:
- 0,5 brokuła
- 0,5 puszki kukurydzy
- 0,5 puszki czerwonej fasoli
- 0,5 czerwonej cebuli
- 1 kulka sera mozzarella
- 100 g sera feta
- 0,25 papryki (moja była pomarańczowa)
oraz
- 330 g śmietany 18%
- 2 jajka
- 2 białka
- pieprz, papryka słodka

Wykonanie:
Zagnieść mąkę z solą, żółtkami i margaryną. Na koniec dodawać wodę po łyżce. Zagnieść ciasto w kulę i włożyć do lodówki na 30 minut.

Zblanszować brokuła (wrzucić pokrojone w różyczki pół brokuła do gotującej się osolonej wody na 5 minut, potem przepłukać zimną wodą), pokroić ser feta w kostkę, mozzarellę w plastry, paprykę w kostkę, przepłukać kukurydzę i fasolę. Poszatkować drobno cebulę. W misce wymieszać jajka z białkami i śmietaną, doprawić pieprzem i papryką.

Wysmarować tłuszczem formę na tartę, wyłożyć na nią ciasto z zamrażalnika. Gęsto nakłuć spód widelcem. Podpiec w temperaturze 180 stopni przez 15 minut.

Na podpieczony spód wyłożyć brokuły, kukurydzę, paprykę, fasolę, cebulę i ser feta. Tartę zalać śmietanowo - jajeczną masą. Na wierzchu ułożyć plastry mozzarelli.

Piec w temperaturze 180 stopni aż środek się zetnie, czyli ok. 35 - 45 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation