Kuchnia

Na ostro

Przepis na grzyby marynowane w occie
Składniki:
ok. 1,5 kg drobnych grzybów (np. borowików, podgrzybków, maślaków)
woda, sól, ewentualnie cebula
Zalewa:
3 szklanki wody
1 szklanka octu 10 %
1 łyżka cukru
1 łyżka soli
kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego, ewentualnie gorczycy
kilka listków laurowych
cebula pokrojona w piórka
ewentualnie plasterki marchewki

Sposób przyrządzenia:
Grzyby dokładnie oczyścić i obgotować w lekko osolonej wodzie (maślaki – ok. 10 minut, podgrzybki czy borowiki – ok. 30 minut). Odcedzić. Przełożyć do wyparzonych słoiczków, napełniając je do wysokości ok. 2/3. Przygotować zalewę, gotując wszystkie jej składniki ok. 15 minut. Zalać grzyby zalewą, zakręcić słoiczki, przewrócić do góry dnem. Można też je zapasteryzować przez ok. 20 minut.

Przechowywać w ciemnym, zimnym miejscu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation