Kuchnia

Na ostro

sałatka z brokułem i fetą

składniki:

ogórek zielony
ser feta
majonez
czosnek
sól
pieprz
sałata pekińska (lub lodowa)
brokuł [500 g]
mleko (śmietana lub jogurt naturalny)

Przygotowanie:

Sałatę pekińską poszatkować (jeśli robimy z lodowej to podrzeć). Brokuły ugotować w osolonej wodzie na lekko twardo. Ogórek pokroić (najlepiej każdy plasterek na 4 części). Składniki wymieszać.

SOS: 2-3 łyżki majonezu lekko rozrzedzić mlekiem (lub śmietaną czy jogurtem naturalnym). Dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dodać sól i pieprz według uznania (soli można dodać trochę więcej, nawet jeśli sos wydaje nam się zbyt słony to po dodaniu do sałatki nie będzie tego tak czuć i nie będzie mdła). Dodać do sałatki i wymieszać.

Na wierzchu układamy pokrojony w kostkę ser feta.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation