Kuchnia

Przekąski, przystawki

Mecz, piwo i zakąski, czyli udany wieczór w męskim gronie

Składniki:
Aioli:
3 żółtka
1 łyżka musztardy Dijon
4 ząbki czosnku
sok z 1/2 cytryny
100 ml oliwy z oliwek
100 ml oleju rzepakowego
pieprz i sól, do smaku
Kanapka madrycka
2 małe ciabaty albo 2 duże
4 cienkie kawałki schabu
1 świeża papryka
4 łyżki sosu aioli
kilka łyżek oleju lub oliwy z oliwek, do smażenia
Kiełbaski zapiekane w cieście:
150 g mąki pszennej
1 jajko
300 ml mleka
1 łyżka oleju lub oliwy
4 frankfurterki
1 mała cebula
1 łyżka musztardy
sól, do smaku
pieprz, do smaku
Krążki cebulowe:
3 cebule
125 g mąki
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 jajko
250 ml mleka
sól, do smaku
olej, do smażenia
miska z zimna wodą z lodem
Grzyby z pesto:
4 duże grzyby
4 łyżki pesto z bazylii
Paszteciki z ciasta francuskiego:
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 cebula
250 g mielonego mięsa wieprzowego
1 jajko
kilka gałązek tymianku
sól, do smaku
pieprz, do smaku
Sałatka z bobu
500 g mrożonego bobu
1 kostka bulionowa, najlepiej warzywna
1 cebula
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka masła
szczypta kurkumy
sól i pieprz, do smaku
Dodatkowo:
sos chili
marynowane papryczki Jalapeño
wykałaczki
serwetki
PIWO! :)
Sposób przygotowania:
Aioli:

1. Do malaksera lub wysokiego pojemnika od blendera ręcznego włóż żółtka, musztardę i czosnek.
2. Włącz malakser i wszystko dokładnie zmiksuj.
3. Nie wyłączając malaksera, powoli wlewaj oliwę i olej, do powstania masy o konsystencji majonezu.
4. Posmakuj i dodaj soli i pieprzu według uznania.
Kanapka madrycka:

1. Rozgrzej olej na patelni.
2. Połóż schab na patelni, dopraw solą i pieprze i smaż z obu stron p około 3minuty, aż mięso nie będzie różowe.
3. Odłóż mięso na ręcznik papiery, aby odsączyć tłuszcz.
4. Pokrój paprykę na cztery kawałki i smaż na oleju, aż będzie zmięknie.
5. Odłóż na ręcznik papierowy.

6. Przekrój ciabattę na pół. Posmaruj od wewnętrznej strony lekko oliwą i połóż na patelnie grillową albo grill, aby lekko ją podgrzać.
7. Na spód ciabatty połóż łyżeczkę aioli, na to mięso i paprykę, całość polej jeszcze dodatkowym sosem aioli i przykryj górą ciabatty.
8. Przebij ciabattę wykałaczką i od razu podawaj.

Kiełbaski zapiekane w cieście:

1. Zacznij od rozgrzania piekarnika do 180°C.
2. W misce wymieszaj mąkę, jajko, dokładnie wymieszaj.
3. Wlej mleko, dokładnie zamieszaj.
4. Dodaj sól i pieprz. Wymieszaj raz jeszcze dokładnie.
5. Pokrój frankfurterki na kawałki około 1,5cm długości.
6. Blaszkę do muffinów posmaruj olejem lub oliwą.
Świetną pomocą jest olej w spreju

7. Do każdej przegródki wlej masę do wysokości około 2/3 i włóż po 3kawałki kiełbaski.
8. Włóż do piekarka i piecz 20-25minut. Ciasto musi urosnąć i stać się złociste.
9. Od razu podawaj jeszcze ciepłe.Jeżeli Ty i twoi goście lubicie bardziej pikantne dania, spróbuj dodać do ciasta sproszkowane chili albo drobno posiekane, marynowane papryczki Jalapeño.
Krążki cebulowe:

1. Cebule obierz i pokrój w krążki o grubości około 5mm.
2. Włóż pocięta cebulę do lodowatej wody.
3. W misce wymieszaj mąkę, sól i sodę oczyszczoną.
4. Zamieszaj mleko z jajkiem i wlej do mieszanki z mąką. Całość mieszaj, aż powstanie gładka masa.
5. Cebule wyjmij z miski i osusz na ręczniku papierowym.
6. Porozdzielaj krążki cebulowe i każdy po kolei maczaj w cieście.
7. Smaż na mocno rozgrzanym oleju. Krążki powinny nabrać złocistego koloru.
8. Po usmażeniu, odcedź krążki na ręczniku papierowym.
9. Od razu podawaj.
Krążki cebulowe wyśmienicie smakują z sosem aioli.

Grzyby z pesto:

1. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
2. Odetnij nóżki grzybów.
3. Połóż grzyby na blasze do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym.
4. Nałóż do każdego kapelusza po łyżce pesto.
5. Piecz przez około 15minut.
6. Od razu podawaj.
Paszteciki z ciasta francuskiego:

1. Rozgrzej piekarnik do 220°C.
2. Obierz i drobno pokrój cebulę.
3. W misce wymieszaj mięso, cebulę, żółtko i listki tymianku. Dopraw sola i pieprzem.
4. Rozłóż na blacie ciasto francuskie i rozłóż na nim farsz.
5. Brzegi ciasta posmaruj rozbełtanym białkiem i zwiń w rulon, po krótszym boku.
6. Pokrój rulon z ciasta francuskiego na paszteciki o grubości około 1cm.
7. Każdy pasztecik posmaruj resztką rozbełtanego białka i posyp listkami tymianku.
8. Piecz 35minut.
Możesz przygotować farsz szybciej. Podsmaż go na patelni. W tedy skróć czas pieczenia pasztecików do około 15-20minut, aż ciasto francuskie nabierze złotego koloru.

9. Paszteciki najlepiej smakują jak są jeszcze cieple, ale stanowią równie wspaniałą zimna przekąskę.
Sałatka z bobu

1. Zagotuj wodę.
2. Dodaj kurkumy i kostkę rosołową, zamieszaj do rozpuszczenia kostki.
3. Dodaj bób do gotującej się wody.
4. Gotuj według zaleceń na opakowaniu 7-10minut, aż bób będzie miękki.
5. Odcedź bób i zdejmij łupinki.
6. Rozgrzej oliwę z oliwek i masło na patelni.
7. Obierz i drobno pokój cebulę. Smaż ją, aż nabierze lekko żółtego koloru i stanie się miękka.
8. Dodaj bób na patelnie i wszystko zamieszaj.
9. Dopraw solą i pieprzem i od razu podawaj.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation