Kuchnia

Ciastolandia

blok czekoladowy
•250 g masła*
•500 g mleka w proszku
•1/2 szklanki wody
•1,5 szklanki cukru lub cukru pudru
•6 łyżek kakao
•ok. 450 g herbatników
•garść orzechów i rodzynek

Do rondelka wlewam wodę i wrzucam masło, podgrzewam aż masło się roztopi. Wtedy dodaję cukier i mieszam, aż cukier się roztopi.

Dodaję kakao, mieszam a potem odstawiam by masa przestygła

Herbatniki przekładam do woreczka (kilka odkładam na bok) i za pomocą tłuczka rozgniatam na drobno. Połowę takich pokruszonych herbatników wkładam do miski

Dodaję masę kakaową (może być ciepła) i mleko w proszku. Miksuję za pomocą miksera.

Dodaję resztę ciastek, bakalie i mieszam łyżką (masa dość gęsta

Formę wykładam papierem do pieczenia, kładę masę. Najpierw kładę troszkę i dociskam, a potem dokładam resztę.

Ważne by masę dobrze docisnąć!

Wciskam jeszcze kilka herbatników, tych co zostawiłam sobie na początku, tak pod skosem (dla ładnego wzoru).

Dociskam z wierzchu i wkładam do lodówki na przynajmniej 2 godziny


Wyjmuję z formy, zdejmuję papier i kroję blok czekoladowy na kawałki :) smacznego!

Przepis pochodzi ze strony www.kotlet.tv
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation