Kuchnia

Cakes and sweets

przy kubku kawy

Kanelbullar szwedzkie bułeczki cynamonowe

/1 szklanka=250ml/

Ciasto

150g masła
2 szklanki mleka
1,5 łyżki suszonych drożdży
0,5 szklanki cukru
0,5 łyżeczki soli
2 łyżeczki mielonego kardamonu
5 szklanek mąki
Nadzienie

100g mielonych migdałów
150g masła, w temperaturze pokojowej
3 łyżeczki cynamonu
3 łyżeczki kardamonu
1/4 szklanki cukru
1 jajko do smarowania wierzchu
perłowy cukier do ozdoby

Przygotowanie ciasta

W garnku roztopić masło. Gdy się rozpuści dodać mleko. Podgotować, aż będzie lekko ciepłe. Dodać drożdże, cukier i 5 łyżek mąki. Zostawić w ciepłym miejscu na chwilę. Przez ten czas wsypać do miski pozostałe składniki, pozostawiając 0,5 szklanki mąki na później. Wymieszać. Następnie dodać drożdże z mlekiem. Wyrobić ciasto, aż będzie gładkie i sprężyste. Włożyć do miski i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinkę, aż podwoi swą objętość.

Nadzienie

Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, aż utworzą pastę.

Kiedy ciasto będzie gotowe dodać pozostałe 0,5 szklanki mąki. Na lekko oprószonym mąką stole rozwałkować ciasto na kształt prostokąta. Na całość nałożyć nadzienie i rozsmarować na całej długości. Prawą część ciasta złożyć do środka, a następnie lewą część ciasta nałożyć na całość.

Pokroić ciasto na 2-3cm prostokąciki (jak na faworki), a następnie każdy prostokącik naciąć podłużnie po środku, zostawiając od góry 1cm ciasta nienacięty.

Każdą odnogę zwinąć w spiralkę i upleć warkoczyk, zawinąć w kółko i połączyć końce ze sobą (ja robiłam trochę inaczej: każdą odnogę zwinęłam w spiralkę, następnie łączyłam w połowie długości i oplatałam wokół siebie końcówki ciasta - jak na zdjęciach.

Można też zwijać spiralne bułeczki. Posmarować rozmąconym jajkiem, posypać perłowym cukrem, wyłożyć na blaszkę wyłożoną pergaminem (papierem do pieczenia) i zostawić na pół godziny w ciepłym miejscu, aż podrosną. Następnie piec ok.10-12 min w 180°C.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation