Kuchnia

Tarty

Tarta śliwkowo-truskawkowa z orzechami

SPÓD:

200 g mąki pszennej
100 g zimnego masła
szczypta soli
2-3 łyżki zimnej wody

NADZIENIE:

300 g śliwek ze słoika w słodkiej zalewie
100 g mrożonych truskawek
200 g mielonych orzechów włoskich
100 g mąki pszennej
100 g brązowego cukru
100 g masła
cynamon do smaku


Mąkę rozcieramy palcami z zimnym masłem w formę okruchów. Dodajemy sól i wodę i szybko zagniatamy ciasto. Nie może to trwać zbyt długo gdyż ciasto rozgrzewa się od ciepła dłoni, masło się rozpuszcza i całość będzie potrzebowała większej ilości mąki a co za tym idzie, ciasto będzie twarde. Wylepiamy ciastem natłuszczoną foremkę do tarty, u mnie forma o średnicy 23 cm. Wstawiamy do lodówki na min. 30 min.
Truskawki rozmrażamy.
Schłodzone ciasto nakłuwamy widelcem i układamy na nim odsączone śliwki i truskawki.
Przygotowujemy kruszonkę. Mieszamy orzechy, mąkę, cukier, cynamon i całość rozcieramy palcami z masłem. Kruszonkę wykładamy na owoce i ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok 40-50 min.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation