Kuchnia

Tarty

tarta ze śliwkami i czekoladą

Składniki (prostokątna forma do tarty):
Ciasto

170 g mąki
30 g cukru pudru
1 jajko
100 g masła


Mąkę łączymy z cukrem i masłem, tworząc kruszonkę. Następnie, dodajemy jajko i szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na ok. 1 godz. Po tym czasie rozwałkowujemy na ok. 2 mm grubości, wykładamy formę i wkładamy z powrotem do lodówki na ok. 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Pieczemy 15 minut z obciążeniem, zdejmujemy je i dopiekamy ok. 7 minut, aż ciasto będzie lekko rumiane.
Kruszonka

30 g cukru
45 g masła
55 g mąki


Wszystkie składniki rozcieramy w palcach, aż powstanie piaskowa konsystencja.

Dodatkowo

2 łyżki konfitury śliwkowej
60 g gorzkiej czekolady
ok. 500 g śliwek
Ciasto smarujemy konfiturą, na to wysypujemy pokruszoną czekoladę. Układamy połówki śliwek w pozycji prawie pionowej, całość posypujemy kruszonką. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach.
Wyjmujemy, studzimy. Możemy posypać cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation