Kuchnia

sałatki i przekąski

Z ciągnącym się serem
Grzyby z brokułami zapiekane z serem

800 g świeżych borowików
400 g różyczek brokułów (świeżych lub mrożonych)
2 łyżki masła
2 łyżki oleju rzepakowego
100 g białego sera twarogowego
2 łyżki śmietany 30-proc. 2 łyżki startego sera żółtego
4 łyżki kiełków słonecznika
2 łyżki łuskanych pestek słonecznika
sól
świeżo zmielony biały pieprz

Przepis dla 4 osób Borowiki oczyść, umyj, pokrój w bardzo grube kawałki i przesmaż na maśle. Pod koniec smażenia dopraw solą i pieprzem. Brokuły przesmaż delikatnie na oleju, pilnując, by się nie zrumieniły. Ser rozkrusz widelcem, wymieszaj ze śmietaną, dopraw solą i pieprzem. Usmażone grzyby wymieszaj z brokułami, mieszanką sera i śmietany oraz kiełkami i pestkami słonecznika. Całość przełóż do naczynia żaroodpornego i posyp żółtym serem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220 st. C i piecz do momentu całkowitego rozpuszczenia się sera. Podawaj jako ciepłą przekąskę lub dodatek do smażonych mięs i ryb.

Autor: Jerzy Pasikowski
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation