Święta i uroczystości

Halloween

Drożdżowe Szczury, Myszki i Paluchy na Halloween

Składniki na ok 15 drożdżówek:

500g mąki pszennej
2 łyżki miękkiego masła
2 łyżki mleka w proszku
1 łyżeczka soli
7g suchych drożdży
6 łyżek miodu
250ml letniej wody
Mąkę przesiej, wymieszaj ją z miękkim masłem, np. widelcem. Dodaj pozostałe składniki i wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Odstaw je pod przykryciem z bawełnianej ściereczki do podwojenia objętości. Po tym czasie odgazuj je i wyrób ponownie, ale krótko.
Składniki na nadzienie:
15 kostek ulubionej czekolady
Z gotowego ciasta formuj placuszki. Do każdego z nich włóż kostkę czekolady, a następnie uformuj z nich kształty przypominające gryzonie.
Składniki na wykończenie:
1 jajko
ziarenka pieprzu na oczy i noski
migdały na uszy
Drożdżówki posmaruj roztrzepanym jajkiem przy użyciu pędzelka, powciskaj w odpowiednie miejsca ziarenka pieprzu i migdały. Przełóż je na natłuszczoną i obsypaną mąką blachę do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw do napuszenia na 30 minut. Następnie piecz w 180C przez ok 12-16 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation