Kuchnia

Książka kucharska na słodko

TARTA ZE ŚLIWKAMI I KRUSZONKĄ


Składniki
Ciasto
500g mąki pszennej (u mnie 100g żytniej, 200g krupczatki i 200g pszennej)
2 łyżeczki cynamonu (dałam 1,5 łyżeczki)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g zimnego masła roślinnego lub masła
1/2 szklanki cukru (najlepiej brązowego)
2 żółtka
2 łyżki gęstej śmietany 18% (dałam 16%)

Owoce
500-1000g śliwek, twardych i dojrzałych (dałam 800g)
5 łyżek mielonych migdałów
5-6 łyżek cukru pudru (dałam 4 zmielonego brązowego i 2 białego)

Dodatkowo
cukier puder do posypania

Przesiewamy mąkę, dodajemy pozostałe składniki na ciasto i szybko zagniatamy. Formujemy kulę, zawijamy w folię i chowamy do lodówki lub zamrażarki.

W międzyczasie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem śliwki. Kroimy je na połówki, pozbawiamy pestek i obtaczamy w mieszance zmielonych migdałów i cukru pudru. Tym, co nam zostanie posypiemy owoce ułożone na cieście. Piekarnik nagrzewamy do 150'C.

Ze schłodzonego ciasta odkładamy 1/3 i chowamy na chwilę do lodówki. (Jeżeli wybierzemy mniejszą formę niż blacha 27x37 to ciasta zostanie więcej. Możemy je zamrozić lub zrobić kilka małych tartaletek). Pozostałą część wałkujemy i wykładamy nią wysmarowaną masłem formę. Jeżeli ciasto kruszy się, to możemy formę wylepić, odrywając porcje ciasta. Robimy nieco wyższe brzegi.

Następnie układamy na cieście śliwki, przecięciem do góry. Ja na tarcie układałam kręgi, od zewnątrz do środka. Ciasto, które odłożyliśmy do lodówki ścieramy na tarce na grubych oczkach i przysypujemy nim śliwki.

Pieczemy ok. 45-60 minut w nagrzanym piekarniku, zaraz po wstawieniu ciasta, zwiększamy temperaturę do 180'C. Ciasto jest gotowe, gdy będzie lekko rumiane. Gdy ostygnie za pomocą drobnego sitka posypujemy je cukrem pudrem.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation