Kuchnia

Książka kucharska na słodko

"Maślankowiec z kruszonką", czyli ciasto maślane z truskawkami i malinami

Przepis na 1 blachę ciasta:

- 2 i 1/2 szkl. mąki
- 1 szkl. cukru
- 2 jajka
- 1/2 szkl. oleju
- 1 szkl. mleka ukwaszonego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 olejek lub cukier wanilinowy
- odrobina wiórek kokosowych ( do posypania)
- 200 g malin
- 200 g truskawek
Na kruszonkę:
- 2 szkl. mąki
- 9 łyżek margaryny
- 9 łyżek cukru
- odrobina olejku waniliowego


1. Wszystkie składniki na ciasto razem miksujemy.
2. Wylewamy na blachę, posypujemy wiórkami kokosowymi, a na nie- kawałki owoców.
3. Wszystkie składniki na kruszonkę mieszamy palcami, uzyskując luźną konsystencję. Następnie posypujemy nią wierzch ciasta.
4. Pieczemy w temperaturze 180'C przez około 40 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation