Kuchnia

ciacha

Muffinki czekoladowe


SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: ok. 12 – 15 muffinek

2 jajka
220 g cukru
110 g mąki pszennej + 1 łyżka do wymieszania czekolady
6 łyżek kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2/3 szklanki mleka
150 g masła, roztopionego
120 g gorzkiej czekolady, pokrojonej na kawałeczki



SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

150 g gorzkiej czekolady
100 g białej czekolady


W miseczce miksujemy jajka z cukrem, na jasną i puszystą masę. Dodajemy stopniowo mąkę, kakao, proszek do pieczenia, wanilie oraz mleko. Na koniec mieszamy powstałą masę z masłem i dodajemy pokrojoną gorzką czekoladę, którą wcześniej mieszamy z łyżką mąki. Piekarnik nagrzewamy do 180 C, formę na muffinki wykładamy papilotkami lub smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Przekładamy do ¾ wysokości i pieczemy ok. 25 min. Po ostudzeniu wierzch muffinek polewamy rozpuszczoną gorzką czekoladą. Białą czekoladę również rozpuszczamy i przekładamy do woreczka cukierniczego lub zwykłego foliowego ( lepiej jak woreczek jest ze sztywniejszej folii ), nożyczkami wycinamy mała dziurkę w jednym z rogu woreczka i robimy niewielką kropkę z czekolady na środku muffinki. Dookoła kropki z czekolady wykonujemy okręgi i wykałaczką przeciągamy przez środek tworząc coś na kształt pajęczyny. Odstawiamy do zastygnięcia lub konsumujemy od razu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation