Kuchnia

Cupcakes przepisy

Babeczki ze śliwkami
6 sztuk

1 i 1/5 szklanki (180 g) mąki pszennej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka (13 g) roztopionego masła
7 i 1/2 łyżki cukru pudru
80 g serka typu mascarpone lub kremowego serka śmietankowego
1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
1 jajko
2/5 szklanki (100 ml) mleka
6 twardych dużych okrągłych śliwek
sól
1-2 łyżeczki masła do natłuszczenia foremek
cukier puder do posypania


Śliwki umyj, osusz, przekrój na pół i usuń pestki. W misce wymieszaj serek z cukrem pudrem.
W większej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, skórkę z pomarańczy, szczyptę soli i roztopione masło. Do mąki dodaj roztrzepane jajko z mlekiem i dokładnie wymieszaj.
Sześć kokilek lub foremkę do muffinek lekko natłuść i napełnij połową ciasta. Do foremek dołóż po śliwce i rozdziel serek. Na wierzch rozłóż pozostałe ciasto.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz ok. 15 minut, aż babeczki wyrosną i się zrumienią. Przed podaniem udekoruj cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation