Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Just My Delicious: Cytrynowe Kokosanki



Składniki na ok 24 kokosanki:

2 jajka
200g cukru pudru
200g płatków kokosowych
kilka kropel olejku cytrynowego
Żółtka utrzyj z cukrem, stopniowo dodając wiórki kokosowe oraz olejek. Białka ubij na sztywną pianę. Teraz połącz białka z żółtkami i dokładnie wymieszaj, aby masa była jednolita. Powstałą masę nakładaj na wyłożoną papierem do pieczenia blachę używając np. łyżeczki, za pomocą której formuj odpowiedni kształt swoich kokosanek. Piecz w 170C przez ok 20 minut.



Sugestie: Podczas pieczenia przeprowadź próbę suchego patyczka, aby określić, czy Twoje kokosanki wymagają jeszcze trochę czasu w piekarniku, czy nie. Do masy możesz dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej, jeśli chcesz aby były bardziej zwarte. Polecam też oblanie ostudzonych kokosanek polewą czekoladową tworząc np. wzór pasiasty.




Pytanie: Czy jajko posiadające krwawą plamkę można bezpiecznie jeść?
Odpowiedź: Tak, ponieważ krwawa plamka powstała na skutek pęknięcia naczynia krwionośnego na powierzchni żółtka i należy ją po prostu usunąć.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation