Kuchnia

mięso

Gotuj z Cukiereczkiem

Schab pod szpinakową pierzynką

Składniki:
schab 300g,
szpinak mrożony 200g,
1 ząbek czosnku,
1 cebula,
ser zółty 50g,
sól,
pieprz,
gałka muszkatołowa 1/3 łyżeczki
Przygotowanie:

Schab kroimy na plastry i lekko rozbijamy (najlepiej przez folię). Kotlety pprószamy solą i pieprzem i odstawiamy na chwilę do lodówki. Następnie podsmażamy go na rumiano z obu stron. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę, po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Kolejno dodajemy szpinak. Szpinak podsmażamy doprawiając do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na kotlety wykładamy porcję szpinaku, Całość posypujemy startym na małych oczkach tarki żółtym serem. Zapiekamy przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni - aż ser się lekko zarumieni. Schab jest bardzo soczysty, naprawdę jest pyszny. Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation