Kuchnia

słodkości

Ciasto czekoladowe z cukinią i orzechami włoskimi


2 szkl. startej cukinii (dobrze odsączonej z nadmiaru wody)
1 szkl. posiekanych orzechów włoskich - niezbyt drobno
2 1/2 szkl. mąki pszennej
1 1/2 łyż. proszku do pieczenia
1 łyż. sody
1 łyż. mielonego cynamonu
szczypta startej gałki muszkatałowej
180g 70% gorzkiej czekolady
1 szkl. brązowego cukru(lub trochę mniej białego)
4 duże jajka
1/2 szkl. oliwy z oliwek lub oleju o neutralnym smaku
1 łyż. ekstraktu z wanilii (pominęłam)
1 cup maślanka (lub 1szkl. mleka + 1 łyżka soku z cytryny)

Suche składniki (oprócz cukru) przesiać. Czekoladę, drobno posiekaną, roztopić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce, odstawić.W osobnej misce ubić mikserem jajka, oliwę/olej i cukier na jasną puszystą masę. Wmiksować przestudzoną czekoladę i wanilię, jeśli używacie. Wciąż miksując, już na małych obrotach, dodawać partiami, na zmianę, suche składniki i maślankę. Kiedy składniki już się połączą wmieszać cukinię i orzechy. Przełożyć do przygotowanej foremki i piec do suchego patyczka (45-60 minut) w temp. 180'C. Przynajmniej lekko przestudzić przed podaniem, posypać cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation