Kuchnia

lekkie dania

Krakersy cebulowe

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki kukurydzianej( żółtej)
2 łyżki zupy cebulowej w proszku( ja dodaje 1 całe opakowanie)
2 łyżki suszonego szczypiorku( można zastąpić 1 łyżką drobno pokrojonego, świeżego szczypiorku lub całkowicie pominąć)
125g margaryny lub masła
1/2 szklanki kwaśnej śmietany( lub jogurtu naturalnego)

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 1800C. Dużą, gładką blachę wysmarować cienką warstwą oleju i wyłożyć papierem do pieczenia.
W misce wymieszać: mąkę, sproszkowaną zupę* i szczypiorek. Następnie dodać pokrojoną w kostki margarynę i drobno posiekać nożem lub rozdrobnić palcami razem z mąką. Następnie dodać śmietanę i całość dość szybko zagnieść w jednolitą masę. Ciasto można również przygotować w food procesorze( malakserze): wymieszać suche składniki ze szczypiorkiem, dodać margarynę i pulsacyjnie wymieszać ją z mąką a na koniec dodać śmietanę, krótko miksować a następnie zagnieść ręcznie w kulkę.
Ciasto rozwałkować na oprószonej mąką powierzchni, na grubość 2-5 mm. Wyciąć dowolne kształty i ponakłuwać je widelcem. Przełożyć na blaszkę i piec około 14-20 minut, na lekko złotawy kolor( jeśli będą zbyt ciemne zrobią się gorzkawe). Przechowywać w zamkniętym pojemniku.
Smacznego:)

* jeśli w zupie będą duże kawałki zasuszonej cebuli należ je rozdrobić nożem lub rozgnieść np. wałkiem
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation