Kuchnia

Musy

SEROWE SUFLETY Z MALINAMI


Składniki na 5 porcji:

250 g chudego twarożku (dałam serek ricotta)
1-2 szklanki malin
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
3 jajka
3 łyżki fruktozy/cukru brzozowego
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
szczypta soli

5 małych kokilek
1 łyżeczka masła do wysmarowania kokilek
1-2 łyżeczki fruktozy w pudrze (lub po prostu fruktozy) do wysypania foremek w środku
duże naczynie-wanienka do pieczenia w kąpieli wodnej


Wykonanie:

Piekarnik rozgrzać do 180°C. Rozbić jajka, oddzielić żółtka od białek. Żółtka wymieszać razem z twarożkiem, 2 łyżkami fruktozy, skórką cytrynową, mąką pszenną i ziemniaczaną. Do białek dodać szczyptę soli i pozostałą 1 łyżkę cukru, ubić na sztywno. Ubitą pianę z białek dodać do masy, delikatnie wymieszać.

5 małych kokilek posmarować lekko masłem, wysypać fruktozą. Do każdej nałożyć po łyżce masy serowej, a następnie po 4-6 malinek. Resztę masy serowej rozłożyć równomiernie do wszystkich kokilek, tak aby pokryła owoce.

Kokilki wstawić do dużego żaroodpornego naczynia-wanienki, wlać do niego gorącą wodę do połowy wysokości foremek. NIE OTWIERAĆ PIEKARNIKA W CZASIE PIECZENIA!!!

Uwaga:)
Tutaj pisałam więcej na temat pieczenia w kąpieli wodnej. Jeśli jeszcze nie korzystaliście z tej metody, to zachęcam do przeczytania.

Zapiekać suflety w kąpieli wodnej przez ok. 20-23 min. Podawać zaraz po upieczeniu, udekorowane świeżymi malinami i miętą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation