Kuchnia

Musy

Sos Malinowy


Sos idealny do deserów, szczególnie bardzo słodkich, ponieważ maliny są kwaskowate i połączone z takim deserem przełamują jego słodycz. Możesz podać go do naleśników, lodów czy ciasta, sam również jest bardzo smaczny.
Ja lubię sos z pestkami, a mój Mąż bez, więc dla niego przecieram go przez drobne sitko.



Sos Malinowy

Składniki:

300 g malin mrożonych lub świeżych
50 g cukru (więcej lub mniej)
kilka kropel soku z cytryny




Maliny włóż do rondelka (mrożonych nie rozmrażaj). Całość gotuj, aż maliny się całkowicie rozpadną, a następnie wsyp cukier (ilość zależy od tego jak słodki sos chcesz uzyskać). Gotuj jeszcze do rozpuszczenia cukru. Jeśli chcesz uzyskać bardzo gęsty sos, to możesz go odparować.

Sos możesz przetrzeć przez sitko, żeby pozbyć się pestek i uzyskać gładką konsystencję. Jednak jeśli lubisz sos z pestkami, to ten krok możesz pominąć.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation