Kuchnia

MUFFINKI-BABECZKI

Owsiane trufelki

Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 10
Składniki

1/2 szklanki cukru,
100 g masła,
300 g błyskawicznych płatków owsianych,
1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej,
2 łyżki ciemnego kakao,
2 jajka,
1 łyżeczka cukru wanilinowego,
2,5 łyżeczki olejku rumowego,
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Owsiane, kruche trufelki czekoladowe pachnące rumem
Etapy przygotowania

Na dużej patelni rozpuścić masło, dodać cukier. Lekko skarmelizować (nabierze jasnobrązowego koloru). Wsypać płatki owsiane i chwilę prażyć, często mieszając. Mąkę, kakao, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia wymieszać w misce, dodać płatki owsiane i połączyć składniki. Wbić jajka, dodać olejek. Wszystkie składniki dokładnie zmieszać. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać w niezbyt dużych odległościach od siebie. Piec 12-13 min. w 180°C. Zostawić do wystygnięcia.
Z podanych proporcji można upiec 45-50 trufli.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation