Kuchnia

MUFFINKI-BABECZKI

Pomarańczowe muffinki z żurawiną i orzechami

Składniki na 12 sztuk:

150 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g brązowego cukru (można zastąpić białym)
szczypta soli
1 łyżka skórki otartej z pomarańczy
100 g orzechów (laskowych lub włoskich)
75 g suszonej żurawiny
50 g roztopionego masła
100 ml soku pomarańczowego
1 jajko

Rozgrzewamy piekarnik do 180º. Żurawinę zalewamy gorącą wodą, żeby zmiękła. Następnie odsączamy i siekamy, ale nie za drobno. Orzechy również siekamy. W jednej misce łączymy suche składniki, w drugiej mokre. Łączymy wszystko razem, ale nie za dokładnie, w cieście mają pozostać grudki. Przygotowanym ciastem wypełniamy papilotki w blaszce do muffinek do 3/4 ich wysokości. Pieczemy ok. 25 minut (do suchego patyczka).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation