Kuchnia

słodkości

Babka bananowa

Składniki:
125g miękkiego masła
120g cukru
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 jajka
1/2 łyżeczki cynamonu
350g dojrzałych bananów (około 4 średnich sztuk)
265g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
80ml mleka
Wykonanie

Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180oC. Formę z kominkiem posmarować masłem i wysypać bułką tartą.
Mąkę wymieszać z cynamonem i proszkiem do pieczenia.
Masło utrzeć z cukrem na lekki puszysty krem, dodać po jednym jajko nieustanie miksując.
Banany rozgnieść widelcem. Dodać wraz z ekstraktem z wanilii, mlekiem oraz suchymi składnikami. Krótko zmiksować.
Piec 45 minut do tzw "suchego patyczka".
Ostudzone posypać cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation